Yoga bij de Viergang

Heidi Eijk (instructeur): “Of je nu vrouw, man, jong, oud, flexibel of minder flexibel bent, ieder lichaam is uniek op zijn eigen manier.  In mijn yogalessen bij de Viergang draait het dan ook niet om prestatie of om het bereiken van de perfecte  yoga-poses zoals je in tijdschriften ziet, maar om de poses binnen de grenzen van jouw lichaam uit te voeren.  En lukt een houding een keer niet, dan kom je in een houding waar je je op dat moment prettiger bij voelt.”

Meer over yoga

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en wordt vaak aangeduid als, verenigen van lichaam en geest, samenbrengen, tot evenwicht brengen. Maar ook de balans tussen doen en laten, werk en rust, inspanning en ontspanning. In de Yogales van 1 uur leer je de basis yogahoudingen en je wordt je meer bewust van je lichaam. Yoga ziet het lichaam niet als een op zichzelf staand iets, maar lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Stress en drukte hebben effect op ons lichaam, net zoals lichamelijke klachten invloed hebben op onze geest en hoe wij ons voelen.

De zonnegroet is een vast onderdeel van de les. Tijdens de zonnegroet doe je een aantal yogahoudingen in een vloeiende beweging (flow) achter elkaar om het lichaam op te warmen. Door het doen van yogahoudingen heb je meer aandacht voor je spieren en ademhaling. De juiste lichaamshouding (Asana’s) en ademhalingen (pranayama) tijdens de Yogaoefeningen zorgen ervoor dat je meer kracht krijgt, flexibeler wordt en een betere balans ontwikkeld.

Yoga kan door iedereen beoefend worden en vraagt geen speciale lenigheid. Je kan niet ‘goed’ of ‘slecht’ zijn in yoga. Het gaat om je eigen beleving, wat het met jou doet. Ieder oefent op zijn/haar eigen niveau. Tijdens de lessen worden verschillende niveaus aangereikt zodat je zelf je eigen optie kunt kiezen. Het is niet belangrijk wat degene naast je op de mat doet, yoga doe je alleen voor jezelf. Door met aandacht je lichaam te voelen vergroot je het innerlijke bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen en leert signalen zoals b.v. stress en vermoeidheid eerder herkennen. 

De voordelen van yoga zijn dus o.a.:

  • een betere lichaamshouding
  • verlagen van het stressniveau
  • een sterker lichaam
  • meer balans tussen lichaam en geest
  • meer flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen zonder het lichaam te zwaar te belasten
  • verbeterde ademhaling

Wat zijn de voordelen van Yin Yoga?

Yin Yoga helpt je om fysieke spanningen in bv nek, schouders of rug makkelijker los te laten.

Ook helpt Yin Yoga je om meer tot rust te komen, bv tijdens of na een drukke stressvolle periode.

Het geeft het lichaam en de geest tijd om te herstellen.

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is ontstaan vanuit verschillende disciplines uit de Chinese taoïstische traditie. De Chinese geneeskunde is de basis van Yin Yoga.

Yin Yoga telt in totaal 27 houdingen, ook wel asana’s genoemd.

De oefeningen worden zittend of liggend gedaan.

Door de Yin Yoga stretches kom je in dieper gelegen bindweefsel.

Het bindweefsel zorgt o.a  voor meer soepelheid in het lichaam.

Tijdens een Yin yogales worden de asana’s langer aangehouden, dan bij andere Yoga vormen. Het is afhankelijk van de houding, maar gemiddeld duurt een houding 3 á 5 minuten. Waarbij je stil ligt of zit.

Tijdens Yang Yoga zijn de asana’s (meer) vanuit beweging en span je wel de spieren aan. Ook maak je tijdens Yang Yoga meer gebruik van een actievere ademhaling.

Tijdens Yin Yoga komt de ademhaling juist helemaal tot rust.

Yin Yoga is een meditatieve vorm van yoga. Tijdens de oefeningen ga je met de aandacht naar ‘binnen’. Je hele systeem, zowel lichamelijk als geestelijk, komt meer tot rust.

Voor wie is Yin Yoga geschikt?

Yin Yoga is heel geschikt voor beginners.

Maar ook voor ervaren yogi’s zorgt Yin Yoga voor voldoende uitdagingen.

Yin Yoga kan ook verjongend werken, dus heel geschikt voor de 40, 50, 60 en 70 plussers. Als je graag fysiek met je lichaam bezig wilt blijven op een rustige zachte manier.

Ben je juist heel sportief en heb je stijvere gewrichten of korte(re) spieren?

Dan kun je juist heel veel ‘winst’ halen uit het volgen van deze stretchende vorm van yoga. Je lichaam krijgt ruimte voor meer doorstroming van bloed en vocht. Het zal je sportieve prestaties kunnen ondersteunen.

Tijdens Yin Yoga kun je je lichaam ondersteunen met yogamaterialen, zoals bolsters (grotere kussens), blokken, riemen en dekentjes.

Omdat de Viergang gaat voor kwaliteit tijdens de lessen, kun je kosteloos gebruik maken van alle yogamaterialen.

Tip: drink voldoende na elke yogales!

Tijdens Yoga komen veel afvalstoffen vrij. Als je voldoende drinkt, kan het lichaam deze afvalstoffen makkelijker kwijt.

Fijn om te weten. In het restaurant van de Viergang kun je kiezen uit bv verschillende lekkere (verse) theesoorten.

Kom je ook een keer een Yin Yoga proefles volgen? Bekijk hier ons rooster

Neem voor meer informatie contact op met medewerkers van de Viergang:

015-3615444 of stuur even een mail via: info@viergang.nl