Het is jaar is nog maar net begonnen maar we hebben al heel veel zon gehad. Heerlijk dat licht en die warmte. En als de zomer er weer aankomt, komen er ook weer andere groenten en fruit in de winkels te liggen. Wat vooral opvalt is dat dit veel kleurrijke voeding is…en dat is niet voor niets. Wist je dat al die kleurstoffen in voeding heel gezond zijn en ons beschermen tegen veroudering, het krijgen van vervelende ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten, maar ook tegen straling van de zon. Er zijn veel manieren om je huid tegen de zon te beschermen, zoals het dragen van kleding en smeren met zonnebrand crèmes, maar helaas belemmeren de meeste manieren jouw huid om vitamine D aan te maken, wat een zeer belangrijke vitamine is voor onze gezondheid. In Nederland kan ons lichaam vitamine D aanmaken door gebruik van zonlicht (in de maanden mei tot oktober). Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders een tekort hebben aan vitamine D, dus een goede reden om lekker de zon in te gaan. De meeste vitamine D maak je aan midden op de dag en dat is nu juist de periode waarvan organisaties zeggen dat je dan juist de zon moet vermijden. Wat een dilemma!
Of niet? Hier kunnen juist die gezonde kleurstoffen uitkomst bieden tegen de straling van de zon. De meeste mensen kennen wel (Beta-)Caroteen, de kleurstof in wortelen wat soms toegevoegd wordt aan zonnebrand crèmes. Minder bekend, maar vele malen sterker en gezonder, is Lycopeen. Dat is de kleurstof die wordt aangetroffen in guave, aardbeien, tomaat (als tomaat verwarmd wordt neemt de hoeveelheid Lycopeen toe), grapefruit, asperges en paprika’s maar vooral in watermeloen. Als je vroeg in het jaar al onbeschermd de zon in gaat en regelmatig voeding eet die rijk is aan Lycopeen, dan zal je huid minder snel rood worden of verbranden. Uiteraard blijft het slecht om 10 maanden binnen te zitten en dan 14 dagen op het strand van Marbella te gaan liggen bakken, maar dat is wel duidelijk lijkt ons.
Als laatste vertellen wij jou graag over waarschijnlijk de minst bekende kleurstof Astaxanthine een rood-roze kleurstof die door algen wordt gevormd. Dat is de kleurstof waar zalm, forel, garnalen, krabben, kreeften en flamingo’s hun mooie intens roze kleur aan danken omdat zij deze algen eten. Nu staat er vrij weinig ‘flamingo’ op het menu, maar bovenstaande vis- en schelpdieren leveren een flinke portie Astaxanthine. Deze stof is een extreem krachtig Antioxidant, regenereert sommige vitamines (zet ze dus opnieuw ‘in’ om hun werk te kunnen doen in ons lichaam), beschermd het brein en de ogen, werkt ontstekingsremmend, heeft een zeer positieve invloed op de huid en beschermd deze en nog veel meer. Wie niet van vis of schaal- of schelpdieren houdt, zou kunnen overwegen een supplement te nemen. Laat je altijd goed voorlichten bij de aanschaf van een supplement door iemand die hiervoor is opgeleid zoals therapeut of suppletie-adviseur!
TIP: combineer het eten van bovenstaande voeding met gezond vet zoals bijvoorbeeld een scheutje olijfolie in de tomatensaus of soep, dan wordt het nog beter opgenomen door het lichaam.
Geniet van de zomer, geniet van lekker eten en dat heerlijke, mooi gekleurde fruit, maar vooral van de zon op een verantwoorde manier!

